Magnez jest jednym z najbardziej istotnych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a w przypadku osób, które uprawiają aktywność fizyczną ma on znaczenie kluczowe. Odpowiednia ilość magnezu zapewnia prawidłową przemianę materii, białek i kwasów nukleinowych.
Sprawia, że nasze serce pracuje prawidłowo, a poziom cholesterolu utrzymuje się na właściwym poziomie. Biegaczy zapewne najbardziej zainteresuje zbawienny wpływ magnezu na kości, mięśnie i stawy, a także fakt, że pierwiastek ten przyspiesza regenerację organizmu.
Niedobór magnezu i jego skutki
Zdarzają wam się bolesne skurcze mięśni łydek podczas biegu? Jeśli tak, to prawdopodobnie jest to efekt niedoboru magnezu. Nie jedyny zresztą – negatywne skutki zbyt niskiej ilości tego pierwiastka w naszym organizmie, odczuwamy codziennie, w różny sposób. Ból głowy, uczucie słabości, wysokie ciśnienie, miażdżyca – oczywiście, przyczyn tych negatywnych zjawisk może być wiele, jednak badania pokazują, że niedobór magnezu ma istotny wpływ na występowanie tych dolegliwości.
Co powoduje utratę magnezu
Niedobór magnezu to stan, kiedy jego ubytek jest większy, niż ilość dostarczana organizmowi. Intensywny wysiłek fizyczny, spożywanie niektórych produktów, przyjmowanie leków – to trzy najważniejsze przyczyny utraty magnezu z organizmu. Jego uzupełnianie jest obowiązkiem każdego z nas. Powszechnie znany jest pogląd mówiący o tym, że spożywanie dużej ilości kawy skutkuje wypłukiwaniem magnezu z naszego układu odpornościowego. Jednak nie tylko ten popularny napój odpowiada za utratę tego drogocennego pierwiastka. Zła dieta, w której dużą rolę odgrywają cukry i tłuszcze zwierzęce oraz produkty wysokoprzetworzone, również obniża poziom magnezu, podobnie jak mała ilość warzyw i owoców. Osoby, które dostarczają organizmowi niewielką liczbę kalorii, np. stosujące diety odchudzające, również narażone są na niedobór tego pierwiastka. Właśnie dlatego, tak ważne jest, aby wszelkie kuracje odchudzające konsultować z dietetykiem, który określi nie tylko dzienną dawkę kalorii, ale wybierze te produkty, które dostarczą nam odpowiednią ilość składników odżywczych.
Jak uzupełniać jego poziom
Jeśli już zdiagnozujemy u siebie niedobór magnezu, warto zmodyfikować dietę o składniki, które nam go dostarczą. Co jeść, żeby ilość magnezu w naszym ciele była na właściwym poziomie? Przede wszystkim, codziennie starajmy się zjadać warzywa, najlepiej na surowo. Zbliża się wiosna, łatwiej będzie więc o pełnowartościowe, świeże warzywa, takie jak rzodkiewka, sałata czy ogórki. Wielu dietetyków zaleca co najmniej jedno surowe warzywo dziennie. Źródłem magnezu jest też fasola i pietruszka. Wspaniałą przekąską, która obfituje w magnez, będą również orzechy, migdały lub pestki dyni. Jednak warto dozować ich ilości w sposób rozsądny, pamiętając, że zawierają one spore ilości tłuszczów. Doskonale sprawdza się również kasza jęczmienna.
Co z suplementami?
Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety zawierających magnez. Spotkamy je w formie pastylek lub musujących tabletek. Przyjmowanie magnezu stało się w ostatnich latach pewnym trendem na rynku farmaceutycznym, świadczy o wysokim stopniu naszej świadomości i oznacza, że troszczymy się o własne zdrowie. Pamiętajmy jednak, że producenci i dystrybutorzy magnezu w tabletkach, przede wszystkim chcą go sprzedawać. Najlepiej w dużych ilościach i niskich cenach. Właśnie dlatego, warto poświęcić chwilę na analizę składu suplementów z magnezem, gdyż pozwoli nam to unikać tych preparatów, które oprócz jonów magnezu, zawierają także inne, niekoniecznie pożądane substancje, takie jak np. cytryniany. Nie zawsze warto sugerować się najniższą ceną i hasłami o „najlepszej przyswajalności magnezu”, którymi bombardują nas producenci. Przyjmowanie dobrej jakości suplementów nie powinno nam zaszkodzić, jednak nie zmienia to faktu, że najlepszym – bo najbardziej naturalnym – dostarczycielem magnezu do naszego organizmu jest odpowiednio zbilansowana dieta.