Słyszymy często: „biała śmierć”, przyczyna nadwagi, winowajca otyłości. Mowa o cukrze. Czy słusznie tak go dyskredytujemy? Otóż okazuje się, że cukier ma więcej wad niż zalet. Słodycz to chyba jego jedyna zaleta. Oczywiście samo spożywanie węglowodanów nie jest niczym złym, jednak często stanowią one naszą nadwyżkę kaloryczną i taka sytuacja ewidentnie może się przyczynić do przybierania na wadze.
Zbyt duże spożycie negatywnie wpływa również na koncentracje, odporność oraz to o czym słyszał każdy będąc dzieckiem, czyli na stan naszego uzębienia. Warto zatem znać alternatywy białego cukru.
Słodzik
Niewielkie tabletki o niskiej wartości kalorycznej, wygodne w użyciu oraz tanie, wydają się świetnym następcą cukru. Jakie mają zalety? Mimo słodkiego smaku słodziki nie stymulują trzustki więc mogą być używane przez chorych na cukrzycę. Jednak producenci przestrzegają, aby osoby starsze i kobiety w ciąży nie spożywały słodzików. Dlaczego? Jednym ze składników słodzików jest aspartam, który często jest kojarzony z występowaniem nowotworów i nie cieszy się ogólnie dobrą sławą. Takie ryzyko może wystąpić, lecz tylko jeśli nasze spożycie tego związku będzie przekraczać 40mg w ciągu dnia. Z aspartamem związana jest również diketopiperazyna, która pośrednio wpływa na powstawanie guzów mózgu. Natomiast podczas podgrzania aspartamu wydziela się kwas mrówkowy. Tak więc jest to jakaś alternatywa dla cukru, aczkolwiek pamiętajmy, że słodzik to substancja syntetyczna. Ja osobiście bardziej polecam:
Miód
Uważam, że jest to świetna alternatywa dla cukru, ponieważ jeżeli zakupimy „prawdziwy” miód to nie tylko będzie to źródło węglowodanów, ale również wielu witamin, minerałów oraz enzymów( w szczególności miód gryczany). Minusem korzystania z miodu jako elementu słodzącego jest to, że jest on bardziej kaloryczny niż biały cukier. Bardzo rzadko występują występują alergie na rośliny, z których ten miód pochodzi, jednak warto o tym wspomnieć.
Ksylitol
Najczęściej uzyskiwany z drzewa brzozy stąd jego nazwa – cukier brzozowy. Prawie dwukrotnie mniejsza kaloryczność niż zwykły cukier. Słodszy od białego cukry, a do tego posiada kilkunastokrotnie niższy indeks glikemiczny tak więc ludzki organizm przyswaja go znacznie dłużej i mogą go wykorzystywać nawet cukrzycy. Pomaga w zwalczaniu grzybicy czy wrzodów żołądka, do tego zapobiega chorobom dziąseł i próchnicy.
Stewia
Słodzik pochodzenia naturalnego. Mimo, iż jest słodsza od cukru kilkunastokrotnie to nie ma kalorii. Nie podnosi poziomu cukru we krwi więc również mogą korzystać z niej osoby chore na cukrzycę. Reguluje czynność jelit, leczniczo wpływa na niestrawność, wrzody, cerę trądzikową. Często jest używana w medycynie naturalnej co może świadczyć o jej wielu właściwościach prozdrowotnych. W przypadku chęci zakupu stewii warto szczegółowo przeczytać etykietę, ponieważ można spotkać się na rynku ze słodzikami na bazie stewii, gdzie głównym składnikiem jest inny cukier, natomiast stewia stanowi zaledwie kilka procent tego produktu. Zatem bądźmy uważni.
Erytrytol
Bardzo podobny do ksylitolu. Jest mniej słodki niż sacharoza, ale w 100 gramach jest jedynie 20 kcal. Niska wartość energetyczna, która nie podnosi poziomu cukru we krwi zdaje się być rozsądnym rozwiązaniem w codziennej diecie. Erytrytol nie jest metabolizowany przez nasz organizm dlatego przy spożyciu większej ilości nie wywołuje biegunki oraz wzdęć tak jak ksylitom czy sorbitol. Ma działanie antyoksydacyjne wobec wolnych rodników. Kosztuje trochę więcej od ksylitolu ale jest od niego również lepszy.
W XXI wieku mamy dostęp do wielu substancji słodzących. Rynek stwarza nam ogromne możliwości wyboru. Oczywiście jest też możliwość nie słodzenia, ale po co pozbawiać się tej przyjemności. Spośród wielu produktów o właściwościach słodzących polecałbym miód z „pewnego źródła”. Mimo, iż jest bardzo kaloryczny posiada również wiele zalet. Odnosząc się do jego wysokiej wartości energetycznej – pamiętajmy, że substancja słodząca to jedynie dodatek, a nie główny składnik dania czy napoju. By mieć więcej pożytku ze słodzenia, ważne żebyśmy wybierali te produkty, które dadzą nam coś więcej niż tylko słodki smak. Szczególną uwagę wśród diabetyków powinny zwrócić: ksylitom, stewia czy erytrytol, ponieważ nie wpływają na poziom insuliny we krwi.