Powszechnie wiadomo, że trening aerobowy połączony z odpowiednią dietą to najskuteczniejsza metoda na spalanie tkanki tłuszczowej. Bieganie jest jedną z najpopularniejszych form treningu aerobowego, lecz dawka wysiłku fizycznego nie da zakładanych efektów, jeśli nie będzie on poparty odpowiednim żywieniem. Słowo „dieta” w tym przypadku sprowadza się jednak nie tyle do specjalnie ułożonego planu żywieniowego, ale do pewnych nawyków i zwyczajów, które powinniśmy przyjąć, a które pozwolą nam na jeszcze intensywniejsze spalanie kalorii, a dzięki temu na efektywniejsze pozbywanie się tkanki tłuszczowej.
Warto poszerzać swoją świadomość dotyczącą żywienia i najważniejszych zasad jakimi powinniśmy się kierować przy ustalaniu jadłospisu. A tu należy zawracać uwagę zarówno na to co powinniśmy jeść, jak i na to czego powinno się unikać. Przedstawiamy 5 rzeczy, które warto jeść, trenując bieganie i dążąc do wymarzonej sylwetki.
Owsianka
Stały element jadłospisu każdego biegacza. Płatki owsiane z całą pewnością nie muszą kojarzyć się wyłącznie z nudną i nieatrakcyjną potrawą serwowaną na śniadanie. Dodawanie do owsianki kawałków owoców, takich jak banany czy maliny, wzbogacanie jej startą na tarce czekoladą, uczynią naszą owsiankę o wiele smaczniejszą i pozwolą urozmaicić jej wygląd.
Dlaczego warto: owsianka ma tą zaletę, że jest potężnym źródłem błonnika. To on odpowiada za uczucie sytości, dlatego nawet niewielka porcja owsianki jest dla naszego organizmu sporą dawką energii. Błonnik dobrze wpływa także na nasza przemianę materii, która odpowiada za skuteczne odchudzanie.
Ciemne pieczywo
Jeśli na śniadanie nie wyobrażamy sobie czegoś innego niż kromka chleba, a do pracy zabieramy kanapkę, wybierajmy pieczywo pełnoziarniste. Pieczone z mąki żytniej, nie zawierają tylu cukrów prostych, które odkładają się w naszym organizmie jako tłuszcz.
Dlaczego warto: pieczywo razowe, w odróżnieniu od jasnego, zawiera duże ilości błonnika, jest także źródłem kwasów omega 3. Ciemny chleb zawiera witaminy, a przede wszystkich charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. To powoduje, że jedząc ciemne pieczywo przyswajamy o wiele mniej cukrów prostych.
Ryby
O tym, że ryba wpływa na nasze zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Mięso ryb jest o wiele delikatniejsze, niż mięso drobiowe i wieprzowe i przede wszystkim o wiele łatwiej i szybciej się trawią. Jedzenie ryb regularnie pozwala utrzymywać sprawne kości dzięki dużej ilości wapnia, co dla biegaczy ma ogromne znaczenie, gdyż ich kości są o wiele bardziej narażone na jego utratę.
Dlaczego warto: ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, które odpowiadają między innymi za przemianę materii i procesy trawienne w naszym organizmie. Pozwalają także regulować poziom cukru i zapobiegają jego gwałtownym wahaniom. Białko zawarte w mięsie rybim, charakteryzuje się o wiele wyższa przyswajalnością.
Drób
Skoro jesteśmy przy mięsie, obok ryb, warto spożywać także mięso drobiowe. Kurczak i indyk w sposób szczególny przysłużą się naszemu zdrowiu i uchodzą za bardzo lekkostrawne mięso. Drób jest składnikiem wielu diet, a spożywanie go w postaci dań głównych, sałatek czy zup pozwala zachować odpowiedni poziom białka.
Dlaczego warto: mięso z kurczaka czy indyka jest bogate w białko, które stymuluje metabolizm. Dodatkową zaletą jedzenia mięsa drobiowego jest to ,że reguluje ono poziom insuliny we krwi. W ten sposób chroni nas przed ryzykiem zachorowania na cukrzycę, a także zapobiega powstawaniu tzw. oponki na brzuchu.
Warzywa i owoce
Tworząc zestawienie pożądanych przez nasz organizm produktów, nie sposób nie ująć w nim owoców i warzyw, które stanowią prawdziwą bombę witaminową, dlatego są tak ważne. Warzywo spożywane do kolacji ułatwia trawienie i likwiduje uczucie przepełnionego żołądka na noc, zaś owoce jedzone na drugie śniadanie zapewniają nam energię i mnóstwo niezbędnych składników.
Dlaczego warto: z punktu widzenia dietetyki i odchudzania warzywa i niektóre owoce mają podstawową zaletę: posiadają niewiele kalorii. Są również źródłem witamin i minerałów, a także są bogate w wodę. W szczególności witamina C ma spory udział w regulowaniu poziomu tłuszczu w organizmie.
Bieganie bez dwóch zdań należy do tych form aktywności fizycznej, które wymagają odpowiedniego przygotowania, także z punktu widzenia diety. Warto wiedzieć, jakie produkty pozwolą nam zwiększyć efektywność naszego treningu, gdyż pozwala nam to skuteczniej realizować postawione sobie cele.