Poniższy kalendarz może być pomocą podczas robienia zakupów. Warto zwracać uwagę na sezonowość określonych warzyw i owoców z kilku względów. Przede wszystkim są zdrowsze i dostarczają najwięcej składników odżywczych, lepiej smakują i nie kosztują majątku. To prawda, że większość owoców i warzyw jest dostępna w sklepach przez cały rok, ale na pewno nie smakują jak te kupione w sezonie, a ich cena jest czasami porażająca.
Należy też zaznaczyć, że importowane warzywa i owoce są często dodatkowo zabezpieczane przed zepsuciem substancjami chemicznymi, które mogą powodować np. alergię. Jedząc sezonowo, urozmaicamy również dietę, poszukując mniej znanych roślin jak np. pasternak. Poza tym nie musimy być zdani jedynie na to, co oferują markety. Warto np. kupić w sezonie więcej truskawek i wrzucić do zamrażalnika, a wypity jesienią koktajl z ich dodatkiem smakuje niebiańsko. Podobnie rzecz się ma np. z pomidorami (z których można zrobić przeciery), czy ogórkami gruntowymi (z których mogą powstać pyszne kiszone ogórki).
Zacznijmy od warzyw i owoców dostępnych niemalże przez cały rok i będą to czosnek, kapusta, burak ćwikłowy, por, cebula, jabłka, ziemniaki, gruszki, pietruszka (korzeń), seler (korzeń), marchew.
Jeśli chodzi o sezonowe warzywa dostępne w okresie styczeń – marzec to lista przedstawia się następująco:
Styczeń: jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, dynia, cykoria, rzepa.
Luty: jarmuż, topinambur, pasternak, brukselka, cykoria, rzepa.
Marzec: jarmuż, topinambur, cykoria.
Tak wiem – okres zimowy nie grzeszy różnorodnością warto jednak przyjrzeć się tym produktom, ponieważ wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze tak niezbędne o tej porze roku.
Cykoria – jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. Dodatkowo jest niskokaloryczna, usprawnia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera witaminy A, C oraz K.
Dynia – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, bogata w witaminę A, C i witaminy z grupy B, zawiera ponadto magnez oraz potas. Jest źródłem błonnika, pobudza procesy trawienne oraz oczyszcza organizm.
Jarmuż – sezon na jarmuż rozpoczyna się już jesienią i trwa przez niemalże całą zimę. Jest to odmiana kapusty o długich pomarszczonych barwnych liściach w odcieniach zieleni i fioletu, którymi najczęściej dekoruje się dania. Warto jednak wiedzieć, że jest niskokaloryczna, zawiera białko, błonnik, wapń, potas oraz żelazo, a także witaminy C, oraz K. Ma on również właściwości antynowotworowe (zawiera przeciwutleniacze). Może być podstawą zielonych koktajli, ale sposobów jego przyrządzenia jest znacznie więcej. Dla porządku należy jednak dodać, że zawiera goitrogeny i szczawiany.
Topinambur – (słonecznik bulwiasty) – zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, cynk, fosfor i żelazo. Jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Charakteryzuje się dużą zawartością krzemionki. Ma właściwości detoksykacyjne, obniża cholesterol i wspomaga metabolizm.
Pasternak – jest źródłem fosforu, potasu, wapnia magnezu, żelaza, zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, działa moczopędnie, odtruwa organizm, poprawia pracę jelit. Ma działanie zasadotwórcze – może więc pomóc przywrócić w organizmie równowagę kwasowo – zasadową.
Brukselka – należy do rodziny kapustowatych i podobnie jak jarmuż zawiera białko, błonnik, wapń, potas oraz żelazo, a także witaminy C, oraz K. Ma właściwości przeciwrakowe, hamujące rozwój komórek nowotworowych. Brukselka jest niskokaloryczna więc powinny się z nią zaprzyjaźnić osoby chcące zrzucić kilka kilogramów. Powinny jej unikać osoby mające problemy z tarczycą (podobnie jak przy jarmużu).
Rzepa – źródło potasu wapnia, fosforu oraz witaminy C, A oraz K. Zawiera błonnik, przez co pozytywnie wpływa na przebieg procesów trawiennych, a także pomaga oczyścić organizm z toksyn. Jest niskokaloryczna.
Okres jesienno – zimowy, to okres w którym zalecane jest spożywanie witaminy C w celu wzmocnienia odporności organizmu. Zauważcie, że wszystkie wymienione powyżej propozycje zawierają witaminę C. Czyżby natura nam pomagała? Myślę, że wśród wymienionych powyżej produktów każdy znajdzie coś dla siebie – osoby, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ kilka z nich jest mało kalorycznych i lekkostrawnych. Przyrządzenie i podanie ich nie powinno przysporzyć żadnych problemów – jeśli ktoś potrzebuje inspiracji, a nie dysponuje książkami kucharskimi – w Internecie odnajdzie mnóstwo przepisów z których można skorzystać.