Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem i wspaniałym samopoczuciem. Jeśli dodamy do tego ruch, możemy liczyć na wymarzoną sylwetkę. Planując swoje posiłki przede wszystkim należy je urozmaicać, aby nie jadać codziennie tego samego. W ten sposób dostarczamy sobie więcej różnorodnych witamin i minerałów, zmniejszając prawdopodobieństwo powstania niedoborów niektórych z nich.
Niektóre produkty wyróżniają się jednak całą gamą drogocennych składników odżywczych i zbawiennym wpływem na nasze zdrowie. Poniższa lista zawiera łatwo dostępną na polskim rynku, a przy tym niedrogą żywność, która powinna znaleźć się w codziennej diecie. Dodam jeszcze, że kolejność jest tutaj przypadkowa, a kryteria jakimi się kierowałam wybierając określone produkty to: bogactwo witamin i składników mineralnych, właściwości, dostępność oraz cena.
Czosnek – wielu odstrasza jego specyficzny zapach, ale jego właściwości są niesamowite. W medycynie ludowej był wykorzystywany do leczenia chorób zakaźnych. Od dawna są również znane właściwości przeciwpasożytnicze świeżego czosnku. Czynną substancją czosnku jest allicyna (podczas miażdżenia lub przeżuwania ząbków czosnku) charakteryzująca się działaniem antybiotycznym. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczno, antymiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i oddechowy, posiada właściwości antyoksydacyjne, wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy (obniża ciśnienie krwi i poziomu złego cholesterolu), wykazuje działanie silnie oczyszczające krew. Czosnek zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo i magnez. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że mogą go spożywać dzieci, dorośli, ale także osoby starsze.
Cytryna – Oprócz witaminy C jest dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, E i potasu. Należy również podkreślić, że codzienne picie wody z sokiem z cytryny pomoże z zakwaszeniem organizmu, bowiem ma działanie zasadowe. Warto też zaznaczyć, że pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Jabłka – neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom złego cholesterolu i wspomagają prawidłowe trawienie. Są źródłem witaminy C, potasu oraz żelaza. Warto wskazać, że to w skórce znajdują się pektyny wspomagające oczyszczanie organizmu Jabłka zawierają kwas ursolowy stymulujący układ immunologiczny, dzięki czemu skutecznie można podnieść swoją odporność. Kwas ursolowy ponadto wzmacnia mięśnie i pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, posiada również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwbólowe. Jabłka zawierają kwercetynę, która chroni układ krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne oraz nie dopuszcza do osadzania się blaszek miażdżycowych.
Ziemniaki – posiadają m. In. Magnez, potas, fosfor, żelazo, miedzi, manganu i cynku. Są źródłem witaminy C, K, B1, B3, B6 oraz kwasu foliowego. Ziemniaki nie cieszą się w dzisiejszych czasach dobrą sławą – z reguły uznawane są za bombę kaloryczną. Ziemniaki same w sobie nie są jednak tuczące – nie należy ich spożywać np. z sosami, masłem czy śmietaną. Warto pamiętać, że ziemniaki gotowane na parze lub w mundurkach nie tracą składników odżywczych i witamin.
Ogórki kiszone i kiszona kapusta – kiszonki oprócz bogactwa witamin i minerałów (zawierają witaminę C, B, A, E, K, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu) mają działanie oczyszczające i odtruwające organizm i toksyn, są lekkostrawne i mało kaloryczne.
Kiełki – można je robić samemu w zaciszu własnej kuchni lub kupować gotowe (osobiście zachęcam do samodzielnego ich hodowania). Kiełki są pokarmem dodającym energii – ożywiają, wzmacniają i regenerują organizm. Zawierają przeciwutleniacze, pierwiastki śladowe, białko, enzymy i błonnik.
Natka pietruszki – zawiera żelazo, witaminę C, beta-karoten i witaminę E oraz kwas foliowy. Działa oczyszczająco, wzmacnia wzrok, usprawnia trawienie i dodaje energii. Najcenniejsza jest oczywiście świeżo zerwana, ale można ją również posiekać i zamrozić.
Kasza jaglana – wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B oraz żelaza. Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze – może więc pomóc w przywróceniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Zawiera również rzadko występujący w produktach spożywczych krzem.
Pomidory – oprócz zawartej w nich witaminy C, K, kwasu foliowego, potasu i beta-karotenu są bardzo dobrym źródłem likopenu, który ma działanie przeciwutleniające, chroniąc nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto zainwestować raz w roku – na przełomie sierpnia i września – i kupić większą ilość pomidorów, z których następnie samodzielnie zrobić przeciery. Będą doskonałą podstawą do zrobienia sosów czy zupy pomidorowej
Płatki owsiane – to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika, ale zawiera również witaminę B6, magnez oraz żelazo. Pomaga w obniżeniu cholesterolu. Przygotowanie owsianki jest dziecinnie proste, a zjedzenie jej na śniadanie daje niesamowity zastrzyk energii. Jest polecana dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.
Orzechy i nasiona – to istna kopalnia witamin (A, B, C, E), wapnia, magnezu, potasu, cynku i żelaza (w szczególności nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, migdały, nerkowce i orzechy włoskie). Są również źródłem łatwego do strawienia białka. Są dobrą przekąską niewymagającą wcześniejszego przygotowywania.
W tych zwyczajnych, wymienionych powyżej produktach znajduje się cała gama witamin i minerałów. Łatwa ich dostępność oraz przystępna cena sprawia, że są na wyciągnięcie ręki. Ich codzienne spożywanie z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie, a dodatkowo pozwoli zminimalizować ryzyko powstania wielu chorób.